LAUFEN SPACE / INTERIOR / LAUFEN /
2020
Berlin’s LAUFEN SPACE is a new showroom concept for Laufen, the Swiss brand of high-end sanitary ware. Located on Berlin’s Kantstrasse, the space was conceived as an adaptable hybrid. It merges the characteristics of a commercial showroom, workshop and event space.

We divided the L-shaped floorplan of the former antiques store into three different zones. The space at the front is dedicated to hosting events and temporary installations. This section has two large shop windows, which provide great visibility and will stir interaction with passersby on the busy high street. An adjoining smaller space serves as stage for product presentations. The space is tiled in matt black and has a full surface LED screen backdrop facing the window. The third zone is oriented away from the street. It is furnished with a 12m x 3m x 1m industrial shelf, which is filled with Laufen products. The shelf serves as an archive and physical catalogue. Right next to it is a specially designed rig system, which allows for any of the wall hung products to be tested. This area is effectively a workshop for architects and designers to try things out in real life and real time.

Berlin’s LAUFEN SPACE is the role model for a new type of showroom – a concept that puts an emphasis on dialogue over representation. The plan is for the space to repeatedly change – just like Berlin, the city that according to publicist Karl Scheffler is fated “forever to become and never to be.”

LAUFEN SPACE Berlin
LAUFEN SPACE video

Project assistant: Charlotte Talbot (Atelier CT/JM)
Client: Laufen AG